Otec dětí neplatí výživné. Kam se můžu obrátit?

You are here:

Některé organizace pomáhají pouze “ověřeným maminkám”, tzn. takovým, které mají např. doporučení OSPOD nebo terénního pracovníka nebo jiné organizace.  Proto si pečlivě přečtěte podmínky na internetových stránkách jednotlivých organizací, o jejichž pomoc máte zájem, ať víte, jaké dokumenty od Vás budou požadovat.

Máte několik možností. Pomoct vám může buď státní instituce (policie, úřady), nebo neziskové organizace. Zde nabízíme několik tipů. 

Alimenty dětem

Společnost, která vám zdarma pomůže s vymáháním alimentů. Na webu nezávazně vyplníte údaje do formuláře, oni vás kontaktují s detailními informacemi. Po dodání potřebných dokladů vás propojí s advokátem, který dlužníka nejprve vyzve k zaplacení, případně se obrátí na exekutorský úřad a alimenty vymáhá touto cestou. Za služby neplatíte. Platí ten, co dluží alimenty. Pracují v celé ČR.

Alimenty dětem

Advokáti 

Profesionálové, kteří poskytují právní služby. Můžou za vás podat návrh na soud o určení  výše alimentů. Advokáta můžete hledat podle místa bydliště. Za služby platíte dle domluvy s advokátem. Je možné požádat o bezplatnou pomoc.

Seznam advokátů celá ČR

Žádost o bezplatnou právní pomoc

Exekutoři

Profesionálové, kteří vymáhají dluhy. Pokud máte rozhodnutí soudu o výši alimentů, umějí pomoct. Exekutora můžete hledat podle místa bydliště. Jejich služby platí ten, co dluží alimenty. 

Seznam exekutorů celá ČR

Náhradní výživné

Pokud máte soudem stanovené výživné, otec dětí neplatí a výživné vymáháte přes exekutora, můžete požádat o náhradní výživné. Dostat můžete maximálně 3.000 Kč. Žádost se podává přes Úřad práce v místě bydliště. Na internetových stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí najdete detailní návod i s příklady a odpověďmi na často kladené otázky.

Náhradní výživné (mpsv.cz)

OSPOD

Orgány sociálně právní ochrany dětí hájí zájmy dítěte ve složitých situacích. Najdete ho na městském úřadě. Může pomoci i ohledně výživného. Organizace “Šance dětem” má zpracovaný přehled, co OSPODy umí a jak vám můžou pomoct.

Šance dětem – OSPODy 

JIHOČESKÝ

OSPODy Jihočeský kraj 

JIHOMORAVSKÝ

OSPODy – Jihomoravský kraj 

KARLOVARSKÝ

OSPODy – Karlovarský kraj

KRÁLOVÉHRADECKÝ

OSPODy – Královéhradecký kraj  

LIBERECKÝ

OSPODy – Liberecký kraj 

MORAVSKOSLEZSKÝ

OSPODy – Moravskoslezský kraj

OLOMOUCKÝ

OSPODy – Olomoucký kraj 

PARDUBICKÝ

OSPODy – Pardubický kraj 

PLZEŇSKÝ

OSPODy – Plzeňský kraj

PRAHA

OSPODy – Praha  

STŘEDOČESKÝ

OSPODy – Střední Čechy

ÚSTECKÝ

OSPODy – Ústecký kraj   

VYSOČINA

OSPODy – Vysočina    

ZLÍNSKÝ

OSPODy – Zlínský kraj